Jä­sen­kir­je 1/2015

POHJANMAAN NÄKÖVAMMAISET RY
JÄSENTIEDOTE 1 /2015

Keväinen tervehdys kaikille jäsenille!

Uusi teemavuosi ” Palvelujen saavutettavuus ” on aluillaan.

Jäsenkirjeessä saatte ajankohtaista tietoa tulevista tapahtumista aina syksyyn asti
sekä ajankohtaiset yhteystiedot. Lisäksi varsinaiset jäsenet saavat kokouskutsun tulevaan kevätkokoukseen.

Ajankohtaisista asioista saatte tietoa alueyhdistyksen henkilökunnalta, Äänisilmästä, internet sivuilta, facebookista sekä tiedotelinjalta.
*************************************************************************
Aluetoimistolla tapahtuu…
ÄÄNILEHDET
Uusia äänilehtitilauksia tai muutoksia tilauksiin voi tehdä soittamalla toimistoon, puh. 06 4203800 tai sähköpostilla pohjanmaannakovammaiset.aanilehti@netikka.fi
Kerran viikossa ilmestyvien äänilehtien hinta on 15 €/ vuosi, ja kahdesti viikossa ilmestyvien 25 €/ vuosi.
Yhdistyksen kautta voit tilata seuraavat äänilehdet:
Aluelehdet: Ilkka ja Keski-Pohjanmaa
Paikallislehdet: Komiat-lehti, Ilmajoki, J–P Kunnallissanomat, Järviseudun Sanomat, Järviseutu, Kauhajoki-lehti, Kokkola, Kurikka, Kyrönmaa, Lapuan Sanomat, Lestijoki, Perhonjokilaakso, Pohjankyrö, Suupohjan Sanomat, Tejuka, Viiskunta ja Uutisnuotta.

Daisy-laitteen avulla voitte kuunnella äänilehtiä ja myös äänikirjoja. Laitteen saa lainaan joko NKL:n Daisy-yksiköstä tai Celia-kirjastosta. Aluetoimiston henkilökunta auttaa halutessanne laitteen hakemisessa. Yhdistyksen varsinaiset jäsenet saavat myös joistain painetuista lehdistä alennusta – kysele lisää aluetoimistolta.

ÄÄNISILMÄ
Äänisilmä on yhdistyksen tärkein tiedotuskanava. Äänisilmä ilmestyy 11 kertaa vuodessa. Äänisilmässä tiedotetaan yhdistyksen tulevista tapahtumista. Kuulette puheenjohtajan terveiset, aluesihteerin terveiset, sekä tietoa paikallisten kerhojen ja seurakuntien toiminnasta, kokoontumisajoista ym. Äänisilmästä on saatavilla myös tekstiversio sähköpostilla.

APUVÄLINE-ESITTELY JA TUOTTEIDEN MYYNTI
Toimistolla on mahdollisuus käydä tutustumassa apuvälineisiin.
Henkilökunnalta saatte lisätietoja apuvälineistä sekä apua ja tukea Apuvälinemyymälä Aviriksesta tehtäviin tilauksiin.
Aluetoimistolla on myynnissä myös yhdistyksen jäsenten tekemiä käsitöitä itselle tai lahjaksi.

IT OPETUS
IT-opetus jatkuu RAY:n tuella.
Toimistolla opetusta toteutetaan lähinnä teemapäivien muodossa, eri aiheista.
Tänä vuonna pyrimme tekemään enemmän kotikäyntejä, joten ilmoitathan IT opettaja Kirsi Toloselle, mikäli Sinulla on tarvetta kotikäynnille.

Myös alkeisryhmäopetus jatkuu edelleen, ja ryhmään voi ilmoittautua IT opettajalle.
IT opetukseen mukaan ovat tervetulleita myös uudet opiskelusta kiinnostuneet alueemme näkövammaiset. Henkilökunta ja IT kouluttaja auttaa myös uusissa laitehankinnoissa.

YHDISTYKSEN KOKOUKSET
Kevätkokous pidetään 17.4. klo 12.00 Seinäjoella. Syyskokous pidetään marraskuussa, paikka ja aika ilmoitetaan syksyn jäsenkirjeessä sekä Äänisilmässä.

KESÄRETKI
Kesäretkemme on tarkoitus suuntautua Pietariin, neljäksi päiväksi – ajankohtana loppukesä. Olemme hakeneet avustuksia retken toteuttamiseksi, mutta odottelemme päätöksiä edelleen.
Pietarin matkan rinnalla olemme selvitelleet kotimaan kohteeksi Nurmeksen Bomba taloa. Bomballe matkaisimme kahdeksi yöksi heinäkuun puolessa välissä.
Kuuntele Äänisilmästä ajankohtaista tietoa kesäretkestämme. Voit kuitenkin ilmaista kiinnostuksesi kesäretkestä aluetoimiston henkilökunnalle.

Maakunnissa tapahtuu…
NÄKÖVAMMAISEN YHTEYSHENKILÖT
Näkövammaisten yhteyshenkilöt, vertaistoimijat, toimivat oman ja monesti naapurikuntienkin alueilla. He pitävät yhteyttä omaan alueensa näkövammaisiin ja kertovat heille alueensa sekä yhdistyksen toiminnasta ja palveluista. Näkövammaisen yhteyshenkilöt ovat vapaaehtoisia, usein itsekin näkövammaisia.

Osassa kunnista/kaupungeista ei ole yhteyshenkilöä. Jos haluat olla tukena alueesi näkövammaisille, ota yhteyttä aluetoimistoon tai yhdistyksen puheenjohtajaan.

KERHOTOIMINTA
Kerhoissa pääpaino on virkistävällä yhdessäololla ja harrastustoiminnalla, sekä paikallistason edunvalvonnalla.
Yhdistyksen alueella toimii useita paikalliskerhoja, mutta myös uusia kerhoja alueelle mahtuu. Mikäli Teissä jäsenissä on joku innokas kerhon vetäjä tai muutoin innokas kerhotoimija - otahan yhteyttä aluetoimistolle henkilökuntaan tai yhdistyksen puheenjohtajaan.

Kerhojen tiedotteita, ja kokoontumisajankohdat tiedotetaan Äänisilmässä. Myös monissa seurakunnissa toiminta-alueellamme toimii aktiivisesti näkövammaisten kerho.

KURSSI – JA HARRASTUSTOIMINTA
Kurssi – ja harrastustoiminta on tärkeä osa yhdistyksen toimintaa ja vertaistukea. Ajankohtaisista kursseista ja tapahtumista saatte tietoa Äänisilmässä, eli kuunteleminen tai tekstiversion tilaaminen kannattaa.

Kurssi- ja harrastustoiminnan toteutumiseksi tehdään yhteistyötä mm. Suomen Vammaisurheilu ja – liikunta VAU ry:n kanssa, sekä OK - Opintokeskuksen tuella. Myös alueelliset yhdistykset ja muut toimijat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita, oman varainhankinnan ja arpajaisten lisäksi.

Yhdistyksessä toimii liikuntatoimikunta, kotitalous – ja kuluttajatoimikunta, käsityötoimikunta sekä musiikki – ja kulttuuritoimikunta.

Keilailua harrastetaan aktiivisesti eri puolilla toimialuettamme.
Yhdistyksellä on Laser-ase, sekä sisäcurling-peli, joita lainataan myös kerhojen tilaisuuksiin.

Yhdistyksen järjestämiä erilaisia käsityökursseja, kotitalouskursseja tai musiikkitempauksia järjestetään myös paikallisissa kerhoissa toiveiden mukaan. Viihdeorkesteri Silmittömät esiintyy eri kokoonpanoissa yleisötapahtumissa, toreilla, tanssitapahtumissa, sekä palvelutaloissa.

Muistattehan, että moniin valtakunnallisiin tapahtumiin ja palveluihin pääsee näkövammaiskortin esittämällä avustaja ilmaiseksi.

KUNTA- JA JÄSENTAPAAMISET
Tapahtumissa esitellään näkövammaisten palveluita ja apuvälineitä jäsenille, sekä muille kuntalaisille. Myös erilliseen koulutustilaisuuteen voidaan varata aikaa, ja paikallisia viranhaltijoita voidaan kutsua mukaan.

Kunta – ja jäsentapaamisia jatketaan alkaneen vuoden puolella. Ajankohdista ja päivien sisällöstä saatte tietoa Äänisilmästä sekä Internetsivuiltamme.

Valtakunnallisesti tapahtuu…
LOMATOIMINTA
Tuettua lomaa haetaan suoraan Solaris-lomajärjestäjiltä. Lomia voi hakea pitkin vuotta. Lisätietoja lomista, sekä hakemuslomakkeita saa toimistolta. Autamme myös lomahakemusten täyttämisessä.
Ilmoitamme ajankohtaisesta lomatoiminnasta Äänisilmässä ja internetsivuillamme.

************************************************************************